Budakeszi dilemmák. Uszoda, vagy tanuszoda? A kettő nem ugyanaz! Tények a tanuszodákról, melyek sok jót ígérnek

A budakeszi Nagy Gáspár szobor avatását követő zártkörű megbeszélés után, városunk polgármester asszonya, az Orbán Viktor miniszterelnökkel történt rövid megbeszélés eredményeképpen boldogan közölte az örömteli hírt, „Reményeink szerint lesz tanuszoda Budakeszin” http://www.amikisvarosunk.hu/cikk/dr-gyori-ottilia-remenyeink-szerint-le.... E precíz, korrekt polgármesteri megfogalmazáshoz képest, olyan bulvár hírek is szárnyra keltek a helyi elektronikus sajtóban, hogy uszoda fog épülni városunkban. Ráadásul mindezt egy fotóforrás nélküli, beazonosítatlan, hatalmas, vélhetőleg 50 m-es uszoda képe is sugallta, nagy nézőtérrel. (Bár azt, ha jó tudom, a Dagálynál építették meg.) Talán a 2024-es olimpiára készül Budakeszi? 

Ezzel szemben mi is a valóság, mire számíthatunk, ha tényleg megkapjuk a kormány támogatását? A legfontosabb ezzel kapcsolatos információkat a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program adja meg számunkra.
http://mnsk.hu/letesitmeny/nemzeti-koznevelesi-infrastruktura-fejlesztes...

A kormány 2014-ben döntött a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program elindításáról. Az a cél, hogy olyan európai színvonalú tornatermek, tantermek és tanuszodák épüljenek, amelyek hosszú távon szolgálják a fiatalok fejlődését elősegítve így az adott település köznevelési feladatainak ellátását.”

„Sok évtizedes lemaradást kell ledolgozni itthon, mert kevés az olyan település az országban, ahol elegendő vízfelület áll rendelkezésre, vagyis a létesítmények ki tudják szolgálni az úszni, vízilabdázni vágyó fiatalokat és a mozgás szerelmeseit. Tanuszodák építéséről ez idáig 25 településen született döntés. Az új létesítményekben – a mindennapos testnevelés mellett – mindenki más számára is biztosított lesz az úszás, a kikapcsolódás, a rekreáció és az egészségmegőrzés lehetősége. Ha ezek felépülnek, akkor összesen 700 ezer ember számára biztosítanak majd úszási, sportolási lehetőséget. Olyan tanuszodák létesülnek, amelyek egész évben ki tudják szolgálni a környéken élőket. A jelenlegi tervek alapján egy 10x6x0,8m méretű, valamint egy 25x15x1,9m méretű medence kerül kialakításra. A tanuszodák egységes műszaki tartalommal, mintatervek alapján épülnek.”
 

Mi a leginkább kiemelendő a fenti  program idézetekből a téma iránt érdeklődő budakesziek számára? Mindenekelőtt az, hogy a mindennapos testnevelés mellett mindenki más számára is biztosítva lesz a 10x6x0,8m és 25x15x1,9m méretű medencék használata. A program további részleteit átolvasva az is megtudható az anyagból, a feszített víztükrös tanuszodák néhány típusterv alapján készülnek, melyek adott esetben a környék építészeti hagyományait is idézhetik, valamint az egyéni helyszíni kialakítást is lehetővé tesznek.

És ami még nagyon lényeges, JÓ TERVEZÉSSEL A NYÁRI IDŐSZAKBAN KINYITHATÓ OLDALFALLAL, STRANDFUNKCIÓT IS ELLÁTHAT A TANUSZODA, SŐT A SPORTFUNKCIÓHOZ ILLESZTHETŐ SZABADIDŐ PARK IS KIALAKÍTHATÓ!

Jelen pillanatban még nem készültek el az első ütemben épülő tanuszodák, de néhány felvételen már láthatjuk a félkész épületeket cikkünk alján.

Hajrá Budakeszi! Fog ez menni!

Megosztás/Mentés Megosztás

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Jelölje be az alábbi jelölőnégyzetet. Ez az automatizált spamek kiszűrésére szolgál.