A budakeszi extrém bringások megcsinálták. Tizenévesek példamutatása (+Videó)

A budakeszi extrém bringások célba értek. Hamarosan átadásra kerül egy extrém kerékpáros terep a foci- és a kis golf pálya mellett. A srácok, a budakeszi Pál utcai fiúk története példaértékű. Sok sopánkodó, csak a nehézségeket látó, megoldásokat nem kereső felnőtt számára is elgondolkodtató lehet az ő történetük. Nekik volt erejük, kitartásuk és elszántságuk ahhoz, hogy megvalósítsák álmaikat.
 
A Budakeszi Hírmondó 2009. évi júliusi számában „Fiúk a térről: a kerékpár csodája. Kell egy hely!” címmel írtam egy cikket a budakeszi extrém biciklistákról. Bevezetőként ennek rövidített változatával ismertetném meg a honlap olvasóit.
...Átlagéletkorúk 16-18, az „utánpótlás” korúak 12-13 évesek. Iskolaidőben délután 5-től, este 9-ig, szünidőben pedig reggel 10-től este 10-ig nyomják a pedált. Szombaton és vasárnap sincs megállás. Kivétel ez alól akkor van, ha éppen egy kerékpárjavító műhelybe mennek dolgozni napi nyolc órát: kell a pénz a sok kütyüre, s ezek a fiúk nem félnek a munkától sem. Ide természetesen ugyancsak kerékpárral mennek még akkor is, ha történetesen Budapest másik végébe kell elpedálozniuk. 
A laikus számára hátborzongatóan veszélyes, cirkuszi-artista mutatványoknak is beillő produkciókra képesek, persze ennek megfelelő védőfelszerelésekben.
Végtelenül vakmerőek, kreatívak, szívósak, vagányok és nagyon-nagyon fanatikusak. Életüknek ebben a nehéz periódusában, a „ki vagyok én? mit  tudok én?” keresésében, a felnőtté válás éveiben ez a gyakran napi 10-12 órás őrület, jellemfejlődésük jelentős állomása.
Na, és mindezt hol csinálják? Hát itt a probléma! Ők keresnék a végső megoldást, hisz mindenhol útban vannak, sőt nemegyszer veszélyt is jelenthet állandó mozgásuk. Gyakorlóterepük a Spar parkolója, az erdei focipálya a Virágvölgyben, a Fő u-i park és a 222-es busz végállomása mögötti magánterület. (Ez utóbbi helyen „szerencséjükre” a korábbi építkezések alapozásának sok köbméternyi földjét nem vitette el évekig az építető és a srácok felfedezték a maguk számára ezt a kitűnő, ideális terepet, ahol nyáron még a 35 fokos melegekben is ásóval, kapával, talicskával alakítgatták a pályát. Szerk.)...
Nem minden kamasz tör-zúz, tör be vandál módon egy óvodába, füvezik, vagy éppen alkoholizál. Bár kétségtelenül, ezek a fiúk sem egyszerű gyerekek, gondjaikra megoldást kellene találni, segíteni kell őket, mert minden kamaszban ott van a reményteljes jövő lehetősége, ne hagyjuk őket elveszni! Ha valaki úgy érzi, tehet valamit értük, kérjük, segítsen!...
2009-ben itt tartott ez a történet. 2010-2012 között a fiúk tovább tökéletesítgették a 222-es busz végállomása mögötti pályát, mely több volt, mint gyakorló terep. Ez egy igazi budakeszi grund volt, egy 21. századi Pál utca, melyet ezek a srácok életük végéig nem fognak elfelejteni. És milyen különös a sors, ez a pálya is olyan véget ért, mint a Pál utca! A múlt héten egy földgép jött, és pálya földjét egy hatalmas kupacba hordta össze. Itt is elindul egy építkezés. Ez a történet mégsem olyan szomorú, mint Ács Feri, Boka, Nemecsek, Weisz és a többiek története. A budakeszi srácok, Beni, Dani, Gábor, Péter és társaik hamarosan egy szebb és jobb pályán folytatják majd kétkerekű szenvedélyüket. Ennek ugyan már nem lesz olyan grundos hangulata , de ez végre egy legális pálya lesz, ahol már senkinek nem lesznek az útjában. Persze ehhez kellett találniuk Winkler Gábor személyében egy olyan felnőttet, aki meglátta a tüzet, az elszántságot és tántoríthatatlanságot  a srácokban.  Mindezeket tapasztalva melléjük álllt és közösen harcolták ki ezt az új lehetőséget, melynek megvalósítását a város vezetése is támogatotta.
 
Lehet, hogy ez a most megvalósuló extrém kerékpáros pálya lesz az első állomása annak, hogy Budakeszi, a "Családok völgye"  fokról-fokra a térség családos-gyermek turizmusának a központjává válhasson?!
 
 

 

Megosztás/Mentés Megosztás