Budakeszi a mesefőváros. A Marbushka Játék Manufaktúra világkarrierje. Beszélgetés Bohony Beatrix-el. (+VIDEÓ)

         
 
 
 
 
    … csak annyi történt,
  hogy ugyanazt másképpen csinálja,
  mint rajta kívül ezren.
           (Nyulász Péter)  
                                                                                                                             
Nagy öröm egy lap szerkesztője számára, hogy annyi tehetséges emberrel találkozhat Budakeszin, a mi kisvárosunkban.
 
„Budakeszi a mesefőváros” rovatunk legújabb interjújában Bohony Beatrix a beszélgető partnerem, aki tehetségén túlmenően azért is érdekes jelenség - erős egységben két alkotótársával, férjével és kislányával -  mert talán mások számára is példaértékű lehet a Marbushka Játék Manufaktúra hihetetlenül gyors világkarrierje, és annak üzenete, összes tanulságaival együtt. Ahogyan sorozatunk egy korábbi interjújában mondta Nyulász Péter meseíró: „Talán csak kissé másképpen kéne nyúlni a dolgokhoz, mint az megszokott – s így különlegeset hozni létre. Kicsiben vannak erre példák Budakeszin, nem is kevés. De, hogy csak egy példát említsek a sokból: Bohony Beatrix, a Helka kötet illusztrátora, immár – számunkra sajnos – nem tudja elvállalni a történet folytatásának illusztrálását, mert a manufakturális keretek között készülő, ám újszerű látásmóddal, művészi alkotásként létrehozott Marbushka játékukkal röpke egy év alatt valódi világsikert arattak, és ez minden idejét leköti. Akár egyszerűnek is tűnhet a recept: csak annyi történt, hogy ugyanazt másképpen csinálja, mint rajta kívül ezren. Azt gondolom, az ilyen jellegű látásmód, alkotóerő nagy hatékonysággal volna kihasználható a város számára is.”
 
Nem sokat tudunk Budakeszin a Marbushka Játék Manufaktúráról!
 
Nem vagyunk nyitva az utca felé, így vizuálisan nem közelíthető meg a Marbushka,  de szerencsére akit érdekel, az megtalál minket.
 
Ha jól sejtem, nem játéktervezőként indult el pályáján?!
 
Nem, korábban tervezőgrafikusként dolgoztam, és csak a kislányom, Bojána születésekor kezdődött el ez a mesevilág, mely mostanra betölti a mindennapjainkat. A fotós/grafikus előéletünk pedig jó alapot adott arra, hogy megtanuljunk mindent, ami ennek a mesevilágnak a magasszintű létrehozásához szükséges. 
 
Férjének, Zöld Lászlónak mi a foglalkozása?
 
Együtt végeztünk az Iparművészeti Egyetemen, vizuális kommunikáció szakon. Ő fotósként. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mi a családon belüli munkamegosztás a Marbushkánál?
 
A férjem a gyártmánygazda az ő kezében futnak össze a kivitelezéssel kapcsolatos tennivalók, a háttérmunka is neki köszönhető, amitől egy cég működni tud. Én vagyok az értelmi szülője a játékoknak és egyben én készítem a grafikákat meg a szabályokat is, de mostanra már a kislányom, Bojána is segít a játékmenet megalkotásában. A férjem próbál objektív maradni és reálisan átlátni  a gyártás során felmerülő problémákat, így az ő jóváhagyásával indulhat csak útnak egy-egy játék.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Egy kislány milyen formában tud beleszólni ebbe az alkotási folyamatba?
 
Hihetetlenül összetett gondolkodása van a gyerekeknek, amire napról napra rácsodálkozom. Bojána már több játékunk szabályait is kitalálta, vagy itt-ott tökéletesítette. Például az itt is látható „Cirkusz” kétkörös játékát is neki köszönhetjük. Hihetetlenül izgalmas volt látni, hogy kitörve a megszokott sémákból két külön körre helyezte a játékot, amelyek bizonyos pontokon hatással vannak egymásra.
 
Nagyon szép ez a Bojána név! Ez ugye szláv eredetű?
 
Igen, szerb név. Az utónév könyvben találtam, nagyon megtetszett. Bojana családi neve Zöld és ehhez valami egzotikusat, valami mesehős szerűt szerettünk volna.
 
És mi a Marbushka név eredete?
 
Kislányunk, aki „nagy nyelvújító”, papuskának, mamuskának szólított minket. Bojána (becézve Bojka) nagyon szereti mindenhová odailleszteni a  „ska” toldalékot. Mikor aktuálissá vált cégünk arculatának a kialakítása, éppen az „Üveggolyó” sorozaton dolgoztam, ami angolul „marble”. Ehhez a szóhoz került oda a ska, némi sajátos átalakítással. Megtetszett, ennél maradtunk.  Ez a „Marbushka” szó története.
 
Ha ránézünk az itt sorakozó játékokra, látható, tapintható a minőség minden tekintetben. Minőségi, természetes anyagokat használnak mindenre.
Mikor volt az a pillanat, hogy elhatározták, a játékkészítés lesz a jövőjük, az életük?
 
Gyakorló szülőként szembesültünk vele, hogy nem tudjuk (és nem is akarjuk) elfogadni az uniformizált slágerjátékok alacsony minőségét és számunkra kétes értékrendjét. A legtöbb játék sajnos nem váltja be azt, amit a doboz vagy a reklámja ígér, ráadásul a gyártásukhoz felhasznált alapanyagok nem mindig veszélytelenek. Mi bíztunk benne, hogy lehet ezt másképpen is: megpróbáltunk természetes elemeket felhasználni a gyártás során... és sikerült. Környezettudatosan élünk, nagy erőfeszítéseket teszünk, hogy a lehető legkisebb környezeti terheléssel járjon a játékaink előállítása és majd egyszer a lebomlása is. Addig pedig...minél több generációnak okozzon örömet.
 
 
Mikor jelentek meg az első játékkal a piacon?
 
Egy rajzolgatós délutánon Bojkával együtt fedeztük fel, hogy mi mindenre jó egy kép. A rajz nyomán született egy játék, ami a Madárfogó őstípusa volt. Az első példány a saját szórakoztatásunkra készült, de nagy meglepetésünkre sokan megszerették és a kézi munkával kivitelezett prototípusából a Meska weboldalon sok példány gazdára talált. A Madárfogó sikere indított el minket és azóta egyre bátrabb grafikával és ötletekkel folytatjuk a sort. Ahogy nőttünk már külsős mesteremberek munkája is szükségessé vált, férjemmel ketten már nem győztük a kézi munkát. Azóta játékaink világkörüli útra keltek, Franciaországban, Lengyelországban, Olaszországban, a skandináv országokban és most már Ausztráliában is jelen vagyunk. 
 
 
Ebben a váratlanul és hihetetlenül gyorsan felpörgő piaci helyzetben milyen üzleti stratégiát dolgoztak ki?
 
A közelmútban az ausztrál ügyfelünk küldött egy ötéves tervet. Őszintén szólva, ezt elolvasván, a férjemmel csak néztünk egymásra. Jelen pillanatban az a helyzet, hogy ami jön, azt meg kell csinálnunk. Nincs üzleti-, kreatív- tervünk, stratégiánk. Megpróbáljuk maximálisan kielégíteni a megrendeléseket, ez a stratégiánk, ez az üzleti tervünk.
 
A budakeszi Betűtészta Könyvkiadó és Gyermekkönyvesbolttal jó kapcsolatot ápolnak. Ön volt az illusztrátora a 2011. év gyerekkönyvének a Helkának, mely Enner Patríciáék gondozásában jelent meg, bemutatkozó gyermekjátékaik pedig 
többek között a Betűtészta bolt kirakatában jelentek meg először, mintegy megszondázva az érdeklődést. Most van valamilyen együttműködésük, közös munkájuk?
 
Valóban, játékaink megjelenésekor Patríciáéktól kaptuk az első, közvetlen visszajelzéseket. Mi nagyon szívesen működünk együtt velük, melyre a jövőben is remélem, hogy lesz lehetőség.
 
Nem tudom, hogy Ön előtt mennyire közismert, hogy Budakeszin mintegy 20 meseillusztrátor alkot, és egy másik gyermekkönyvkiadó is működik, de itt él az óriásbábos Bab Társulat és a veszprémi Kabóca bábszínház vezetője is. Utóbbiak nagysikerű, „Helka a Balaton tündére” előadását
szeptember13-án, az EFMK erre a célra épített vízi színpadán fogják bemutatnia a budakeszi gyerekeknek is. Aztán működik itt népi hagyományőrző játszóház, a Mezei Mária Művészeti Iskola, a Bojtár néptánc együttes, nagyszerű sportegyesületek, népi fafaragó és kerámikus is. Mind-mind elsősorban a gyermekek szolgálatában. Párját ritkító ez a felsorolás. Arról nem is beszélve, hogy az elmúlt években az országos átlagot messze meghaladó volt a születések száma Budakeszin.
 
Nincs túl nagy rálátásom ezekre a dolgokra, hiszen a mindennapok egy bizonyos irányban tartják a figyelmemet, de azt látom, hogy jó lenne kialakítani egy olyan fórumot, ahol megismernénk egymást és egymás tevékenységét. Akár egy állandó helyszínt is el tudnék képzelni erre. Itt nyilván mindenki önállóan alkot, mindenki a saját erejével gazdálkodik, így nincsenek nagyon ismereteink egymás munkáiról. Egy kicsit direktebb módon kellene kommunikálni a  Budakeszin fellelhető alkotókat, hiszen talán a városunkon kívüli nagyobb nyilvánosságot is érdekelhetné mindez.
 
Hogyan látják a jövőjüket?
 
Konkrét terveink nem voltak és most sincsenek, mert úgy tűnik, a dolgok alakulnak "maguktól". Létrehoztunk valamit igazi értékek mentén és ettől a jövőben sem fogunk eltérni, mert a mondanivalóban és kivitelezésbeli minőségben nem ismerünk kompromisszumot.
 
 
           marbushka blogspot
            
           Torti  Horváth Zsófia
           Horváth Jenő
                    
 
Képek nagyobb méretben, a GALÉRIÁBAN
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás