Budakeszi portrék. Stark Erika. Bújócskától a Kóbor Ruhák Boltjáig

                                                                                                            Csak annyi történt, hogy ugyanazt 
másképpen csinálja, 
                                                                      mint rajta kívül ezren.
                                                                                      (Nyulász Péter)
 
Két hónapja, mikor Bohony Beatrix-el, a rövid idő alatt világsikert aratott Marbushka Játék Manufaktúra termékeinek értelmi szülőjével, gyártójával készült interjút olvashatták honlapunkban, akkor is ugyanezzel az idézettel indítottam a beszélgetést. Stark Erika budakeszi Kóbor Ruhák Boltja sikerének is pontosan az a receptje, mint a Marbushkának. Aki belép ebbe a csodavilágba, az alighanem hűséges vásárlója lesz ennek a közösségi térnek, mert ez bizony több mint egy hétköznapi használtruha bolt. Ennek az otthonos-családias hangulatú boltnak lelke van, ahol a vásárlók, a gyermekes mamák egy kicsit bolyonghatnak, trécselhetnek is ha éppen kedvük tartja, lurkóik pedig ezalatt az üzlet mögötti játszótéren önfeledten csúszdázhatnak, futkározhatnak.
 
Egy három perces kis filmetűdöt is készítettünk erről a csodavilágról, mely már elkészült, csak még egy kis technikai problémánk van  a bemutatásával. Mihelyt ezt megoldottuk, látható lesz a film  is honlapunkon.
 
 
Én ezt a boltot még a Fő utca, Erkel utca sarkáról ismerem.
 
9 éve kezdtünk egy 4X4 m-es helyiségben, aztán a mellettünk bezáró lovas bolttal bővítettünk, majd rá egy évre elmentek a fölöttünk lévő lakók és azzal is nagyobbak lettünk. Egészen 2012. őszéig itt működött a „Bújócska”, akkor költöztünk át ebbe a 250 m2-es házba, a Fő utca 239-be, közel a Shieli kis kápolnához.
 
Mi oka volt annak, hogy Budakeszin éppen egy használt gyermekruha boltot nyisson?
 
Két dolog vezetett oda. 
 
Egyfelől kialakuló pánik betegségem, melynek következményeként nem mertem bemenni Budapestre. Az időben a Sláger Rádió média tanácsadója voltam és két fiúgyermekemet sem tudtam volna nevelni a napi 14 órás munka mellett. 
 
Másfelől pedig az motiválta a gyermekruha bolt megnyitását, hogy akkor már látható, érzékelhető volt, hogy mind Budakeszin, mind pedig ebben a kistérségben születik a legtöbb gyerek Magyarországon. Később aztán ez női ruhával is bővült, de ma már a férfiruhák is megjelentek kínálatunkban.
 
Miképpen vezették be az üzletet?
 
Meg fog lepődni! Soha nem hirdettük magunkat néhány útmutató, utcai táblán kívül. A legegyszerűbb hirdetési formát választottuk, a szájról szájra terjedő hírverést, de a facebook adta lehetőségeket is kihasználjuk.
 
Miért hívták Bújócskának a boltot?
 
A bővítések során lenn és fenn is sok apró szoba volt, melyek között bújócskázni kellett, így adta magát ez a sajátos elnevezés.
 
Ám ahogyan itt tapasztalom, egy új elnevezést próbálnak bevezetni?!
 
Igen, ez a bolt ma már a Kóbor Ruhák Boltja, mivel a gyermek- és női ruhák mellett férfiruhákat is tartunk újabban, így ezt a gyermekruhákra asszociáló Bújócska nevet meg kellett változtatnunk. Ez az új név már ezt az új helyzetet tükrözi. Persze, míg teljesen meg nem szokták vásárlóink, addig még a Bújócska elnevezést is használjuk.
 
Kínálatukban azonban már nem csak ruhákat látni!
 
Cipőket, táskákat, öveket, egyéb kiegészítőket, gyermek- és felnőtt könyveket, diafilmeket, cd-ket, dvd-ket, játékokat is árusítunk, de újabban fürdőruhákat, kismamaruhákat is tartunk, sőt alig használt parfümöket is. 
Kiemelt kategóriájú férfi- és női ruhákat is tartunk.
 
Honnan jön össze ez az óriási választék?
 
Nincs hetente bálabontás. Ez egy sajátos forma, amit az üzletünk képvisel. A Budakeszin és a környék településein - Zsámbéktól Solymárig - élő anyukák a kinőtt, vagy éppen megunt ruháikat hozzák be. Nagyon sok anyuka a máriaremetei francia, ill. a nagykovácsi amerikai iskolából is idejön, de a II., XII. kerületből is járnak az üzletünkbe. 
 
Milyen konstrukcióban működik ez a sajátos „cserekereskedelem”?
 
A behozott ruhákat, egyebeket itt hagyják, és eladás után azokért nem pénzt adunk, hanem korlátlan ideig levásárolhatják az árát az üzlet árukészletéből.
 
Van hasonló rendszerben működtetett üzlet Magyarországon?
 
Nem tudok róla. Egyik külföldi vevőm Texasban látott egy ilyen boltot.
 
Milyen terveik vannak a jövőben?
 
Az a korábbi elképzelésem, hogy a hozzánk tartozó kisebb épülettel bővítsük ezt a közösségi teret, két hete megvalósult. Megkezdte működését a Budakeszi Alkotóműhely, ahol felnőtteknek és gyermekeknek oktatnak kerámiázást, nemezelést és régi bútorok- festését, felújítását, nagyszerű, oldott hangulatban.
 
Emellett csak annyit szeretnék, hogy ebben a tágas épületben maradhassunk a jövőben is. Legfőbb célunk, hogy azok a vásárlók, akik eddig ide jártak, továbbra is boldog, elégedett vásárlóink maradjanak.
 
Még több kép: GALÉRIÁ
 
Fotók: Bújócska Facebook
           Horváth Jenő
 

Budakeszi a mesefőváros. (3.) Beszélgetés a 2011. év gyerekkönyvének Budakeszin élő írójával, Nyulász Péterrel

 

Megosztás/Mentés Megosztás

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Jelölje be az alábbi jelölőnégyzetet. Ez az automatizált spamek kiszűrésére szolgál.