Budakesziről indult Major István, az egykori háromszoros magasugró Európa-bajnok

Budakeszin sokan nem is tudják, hogy volt egy településünkhöz kötődő magasugró Magyarországon, aki sikert sikerre halmozott a 70-es években. Major István háromszor nyert fedett pályás Európa-
bajnokságot, olimpiai 6. helyezett, és 3 alkalommal volt az év magyar atlétája. Ő ugrott először Európában fosbury flop stílusban, amelyben a megszokott elölről történő elugrás után, háttal megy át a léc felett.

Major István  5 éves volt, mikor 1954-ben családjuk Budakeszire költözött, ahol több mint két évtizedig élt. Ide járt általános iskolába is. Nővére, Nemere Klára és húga, Székely Andrea ma is városunkban élnek.


 
1982-ben Kanadába költözött, ahol a York Egyetem magasugró edzője lett. Hazalátogatásai alkalmával mindig leánytestvéreinél szállt meg, Budakeszin. Utoljára 2013-ban, halála előtt egy évvel volt itthon.

65 éves korában, váratlanul hunyt el Kanadában.

Ami különösen aktuálissá teszi cikkünk megírását, az Major István születésének 70. és halálának 5. évfordulója. Ennek részeként a közelmúltban - a Honvéd Tüzér utcai atlétikai pályájának kis parkjában - emléket állottak az egyesület legendás atlétájának, a két világhírű hosszútávfutó, Iharos Sándor és Rózsavölgyi István emléktáblája és fája mellett.

Major István emléktábláját Várhelyi György (volt Honvéd atléta) szobrászművész készítette, a fát pedig a régi edző és versenyzőtársak ültették el. Kelemen Endre, az egykori legnagyobb hazai vetélytárs és egyben jóbarát, néhány kedves mondattal, anekdotával emlékezett a versenyzőtársra. Az "öreg" atléták mellett megtisztelte jelenlétével az
emlékfa ültetését Bozó Tibor dandártábornok, a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia parancsnoka, Gergely István (vízilabdázó olimpiai bajnok), a BHSE ügyvezető elnöke és helyettese, Farkas László (akinek szintén van kötődése Budakeszihez), valamint Zsivóczky-Farkas Györgyi (jelenleg is kiváló hétpróbázó), a BHSE Atlétika szakosztály-igazgatója is, de ott volt Imre Géza olimpiai ezüstérmes vívó is. A megemlékezésről készült fotókat Katona Gábor készítette, aki szintén Honvéd atléta volt.

Megosztás/Mentés Megosztás