Hol legyen a II. sz. Budakeszi Egészségügyi Központ?

Ám úgy is feltehetném a kérdést, hogy hol ne legyen a II. sz. Budakeszi Egészségügyi Központ? Egy korábbi cikkemben már tulajdonképpen letettem a szavazatomat, ahol azt is jeleztem, hogy Budakeszi Önkormányzata nagyon nehéz döntés előtt áll, mely előtt ki szeretné kérni a lakosság véleményét.  http://amikisvarosunk.hu/cikk/az-egeszsegugyi-kozpont-uj-epulete
 
A II. sz. Budakeszi Egészségügyi Központ épületének, az új szakrendelők felépítésének a helyszínéről kell dönteni, melyhez a mai, június 22-én, 17 óra 30 perckor megtartandó Lakossági Fórumon elhangzott vélemények, észrevételek is sokat segíthetnek a döntéshozóknak. Egy biztos szűkre szabott az idő és záros határidőn belül dönteni kell a helyszínről, hisz a 20 budakeszi szakrendelés állami támogatása a tét. A pályázati támogatás felhasználásának és ezzel együtt az új intézmény felépítésének határideje van, magyarán ketyeg az óra, hamarosan ki kell írni a közbeszerzési pályázatot. Óriási a tét, hisz ebben a felépülő intézményben és a tavaly előtt felújított intézményben elinduló szakrendelések kimagasló egészségügyi szolgálatot fognak nyújtani városunknak.
 
Ha a 2 helyszín területének paramétereit, megközelíthetőség szempontjából elengedhetetlen városközpontúságát és tömegközlekedési viszonyait veszem számba, csaknem azonos minden. Itt is, ott is cca. 6000m2 a beépítésre alkalmas terület., az EFMK környéki terület is a városközpontban van, a régiben, az új iskola körüli terület pedig az új, egyre izmosodó városközpontban, a Márity utcában. Egy kissé talán sűrűbbek a buszjáratok a régi városközpontban, de ez nem lehet döntő érv a végső kiválasztás mellett.
 

Nos, ahogy a fentebb is említett cikkemben is már finoman céloztam rá, az új iskola lehet a jó megoldás.  http://amikisvarosunk.hu/cikk/az-egeszsegugyi-kozpont-uj-epulete A 300 m2-es alapterület és a parkolók számára is bőségesen van hely, bontás nélkül is és még egy esetleges későbbi további iskolabővítésnek is lehetőséget ad a  terület. Magyarán, ennek a területnek az ilyen irányú további felhasználása nem érint város stratégia szempontokat.
 
Annál inkább a másik területé, az EFMK mellett, a Fő téren.
Miért is? http://amikisvarosunk.hu/cikk/budakeszi-es-nagykovacsi-erdosultsege-egye... Várhatóan kulcsfontosságú lehet a jövőben a terület, mint ideális turisztikai-kulturális-vendéglátó, MULTIFUNKCIONÁLIS helyszín, mindenekelőtt a Kossuth utca-Normafa  turisztikai tengelyre és különösen annak ismeretében, hogy olyan idők előtt állunk, mikor a belföldi turizmus lesz a menő és a nyerő. Mindez jelentősen emelné településünk adóbevételeit, több pénz jutna városi beruházásokra, a helyi vállalkozók erősödnének, munkahelyek teremtődnének! MÁR MOST KÉSZÜLNI KELL ERRE AZ ÚJ HELYZETRE! Ezt azért is kiemelve írom ide, mert nyilván lesznek olyanok, aki féltik városunkat és erdeinket az un. tömegturizmustól, részben joggal. Itt jegyezném meg, hogy a NÉBIH és a Mezőgazdasági Minisztériumhoz tartozó Nemzeti Földügyi Központtól kapott tájékoztatás szerint a térségünkben Budakeszin és Nagykovácsiban van a legnagyobb erdősültség az egész Budapest környéki agglomerációban, de országosan is az elsők között. Budakeszi 3000 hektáros erdősültségében pl. 10 Margitsziget, 10 Városliget és 10 Normafa is elférne. Nyilván nem lehet az a cél, hogy itt a tömegturizmus ellepje erdeinket, de ez időben elindult tervezéssel, megfelelő látványközpontok ésszerű elhelyezésével szabályozható lenne a helyzet.  Egy azonban tény, a várhatóan jelentősen megnövekvő belföldi turizmus szétterjedését (szerencsére ebben nagy szerepe lehet a Normafáról induló, kocsi nélküli bakancsos turizmusnak is) nem lehet feltartóztatni Budakeszi határainál!
 
És még egy! Az EFMK melletti területre nem csak úgy gondoljunk, mint kulturális térre!  Azt egy  turisztikai-kulturális-vendéglátó helyszínre alkalmas területként pályáztassuk meg az elkövetkező időkben, mikor igencsak várható lesz a belföldi turizmust élénkítő pályázatok közt olyan lehetőség, mely akár egy új EFMK és a remek adottságokkal bíró Tüdőgondozó (tornácos udvarház) megújulását hozhatja el! A két épület szerepét egy nagyobb komplexumban együtt kell a jövőben továbbgondolni!
 
Megosztás/Mentés Megosztás