Kedd 9. Beszélgetések a budakeszi Tanne étteremben. BÁBCENTRUM, VARÁZSKERT, ROMKOCSMA a Tornácos Udvarháznál (Tüdőgondozó)?

Budakeszin hagyományokra épülő, értékalapú, de frissebb, talán fiatalosabb, dinamikusabb, lendületesebb, új, átható erejű kulturális és közösségi életet kell megteremteni!
Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy ilyen irányba menjen el ez a közös ügyünk! (dr. Győri Ottilia, polgármester asszony szavai idén tavasszal, a budakeszi kulturális fórumon.)

Akik rendszeres olvasói honlapunknak, azok figyelemmel kísérhetik a Kedd 9 beszélgetéseit, melyek fő témája az alakulgató városközpont és az ezzel kapcsolatos különféle elképzelések. A harmadik alkalommal megtartott reggeli beszélgetés témája egy multifunkcionális kulturális tér megvalósításának a gondolata volt az egykori Tüdőgondozónál, melyet ma már inkább Tornácos Udvarháznak kezdenek hívni adottságainál fogva. Ennek a találkozónak volt a folytatása az a tavaly őszi látogatás is, melynek eredményeképpen az akkoriKedd 9 asztalához meghívott vendégek elmentek az óbudai Kobuci kertbe, amiegyfajta mintául is szolgálhatna egy jövőbeni budakeszi multifunkcionális kulturális térnek.http://www.amikisvarosunk.hu/cikk/kedd-9-beszelgetesek-budakeszi-tanne-e...

A Kobuci kerti látogatást követően - ez év májusában - a Kedd 9 a Tanne étteremben, a fenti téma továbbgondolása jegyében folytatódott immáron negyedszer. Állandó vendég ezúttal is dr. Győri Ottilia, városunk polgármester asszonya volt és az önkormányzat részéről most is ’Sigmond Bertalan képviselő volt jelen, aki a kulturális bizottság tagja. A további 4 meghívott ezúttal a bábművészet jegyében ült a Tanne asztala köré. DE MIÉRT A BÁBMŰVÉSZET VOLT A TÉMA, MI KÖZE LEHET BUDAKESZINEK A BÁBMŰVÉSZETHEZ?Ehhez ismét a tavaly őszi Kedd 9-hez kell visszatérni. Akkor került szóba először Kunert Zsolt vállalkozó neve, aki érdeklődést mutatott a Tornácos Udvarháznál kialakítandó multifunkcionális tér megvalósítása iránt. Kunert Zsolt tapasztalt szakember mind a vendéglátás-, mind a kultúra területén. Többek között évekig üzemeltetője volt a TRAFÓ KLUB-nak is. Kunert Zsolt elképzelései szerint a kiváló adottságú Tornácos Udvarház és zöld környezete szinte adja magát egy multifunkcionális tér kialakítására, mely a szabadtéri rész kialakításával indulhatna el. Ide képzelné a vállalkozó a Varázskertet is, melyet az egész nyári szezonban folyamatosan nyíló, sokféle virággal és oda illő installációkkal. Ebben a kialakítandó kertben lennének a mindenféle kulturális programok, melyek szíve egy kisebb kamara színpad lenne. Világzene, blues, jazz, autentikus népzene, táncház és számos egyéb műfaj is megjelenhetne itt. IGEN, TÖBBEK KÖZÖTT A BÁBMŰVÉSZET IS, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt!

Nos, a bábművészet, mind hívó szó nyomán, az alábbi, Budakeszin élő illusztris vendégek ülték még körbe legutóbb a Tanne asztalát: 

Székely Andrea, a veszprémi Kabóca Bábszínház igazgatója, bábművész. Társulata 4 éve Budakeszin is nagy sikerrel mutatta be a „Helka a Balaton tündére” című előadást.

dr. Tóth Gábor a bábművészet nagy ismerője, édesapja A. Tóth Sándor (1904-1980), aki az egyik legjelentősebb magyar kubista festő, bábművész és bábkészítő volt.

Zugmann Zoltán az óriásbábos Babtársulat vezetője, bábművész, porond-játékmester. A budakesziek, a télbúcsúztatókon és a gyerek-, családi napokon is láthatták őt több alkalommal.

A negyedik vendég pedig a fentiekben említett Kunert Zsolt vállalkozó volt.

A beszélgetést ezúttal is a kezdeményező Horváth Jenő, honlapunk, az amikisvarosunk.hu Budakeszi Családi Magazin szerkesztője vezette.

Horváth Jenő: bevezetőjében utalt dr. Győri Ottilia polgármester asszonynak - a cikkünk elején is idézett - a tavaszi Kulturális Fórumon elhangzott mondandójára, mely paradigmaváltást hozhat az elkövetkező időkben Budakeszi kulturális és közösségi életében. Véleménye szerint a negyedik alkalommal összehívott Kedd 9 is ezt a folyamatot erősítheti meg.

Dr. Győri Ottilia: a tüdőgondozó épülete melletti Fő utca 100 sz. romos sorházait már lebontották egy kivételével. Reméli, hogy a kisajátítási eljárás alatt lévő épület ügyében is mihamarabb megoldás születik és akkor parkosítani fogják ezt a területrészt is. Ami a művelődési központ épületének ügyét illeti, itt egyelőre még nem látni a megoldást. A városnak nincs erre pénze. Hasznosítási eljárással próbálkoznak. Nagy az érdeklődés.

’Sigmond Bertalan: A megújuló városközpontban a volt tüdőgondozó patinás épülete és gyönyörű ősfás kertje számos lehetőséget rejt magában. Az utcai homlokzat nyílászáróinak hagyományidéző átépítése a régi Budakeszi főutcáját elevenítheti meg; napfényes helyiségei befogadhatnák a könyvtárt, akár két szinten is. A tornácról nyíló helyiségek és az udvar kalotaszegi emlékeimet idézik, ahol a néptánctábor idején egyszerre 3 zenekar is játszott a falusi kocsma helyiségeiben és kertjében. Az épület egyrészt kiválóan alkalmas kulturális kerthelyiség, rom-folk-art-kocsma kialakítására, mely "rom" állapotban minimális befektetéssel is elindulhatna, majd apró lépésekben, szervesen fejlődhetne magasabb színvonalú vendéglátóhellyé, és közben galéria és kulturális rendezvénytér is lehetne egyben. 

Az épület további helyiségei is használhatóak lennének műteremnek, klubszobáknak, és mellé már tulajdonképpen csupán egy báltermet kellene építeni kiszolgáló helyiségekkel, hogy készen legyen az új művelődési-gasztro-kulturális központunk, mely új közönségrétegeket is bevonzana az intézménybe, akiket a szokványos kultúraszervezési formákkal korábban nem sikerült megszólítani. 

Kunert Zsolt: a Tornácos Udvarház mellett kialakítandó Varázskert, mely a vendéglátást és kultúrát elegyítené magában, megpezsdítené Budakeszi életét. Emelné a város tőkevonzó képességét is. A helyi kapcsolati hálók is megerősödhetnek ebben a miliőben. A Varázskert - mint attrakció – úti célja is lehetne a Budakeszi erdő turistáinak, elsősorban a Normafát látogató turistáknak. A Bábcentrum lenne ennek az attrakciónak az egyik legfontosabb eleme. 

Zugmann Zoltán: még napjainkban is a 80-as évek közművelődési modellje működik Magyarországon, ezen túl kell lépni.

Székely Andrea: Rengeteg alkotóművész él Budakeszin, akárcsak Szentendrén, vagy Gödöllőn. Számukra folyamatos akciósorozatokkal kellene megjelenési lehetőségeket adni.

Elmondása szerint Budának nincs bábszínháza. A közeli Budakeszi a Bábcentrum megteremtésével ezt megoldhatná. Egyúttal felajánlott egy lehetőséget, a Moholy- Nagy Művészeti Egyetem kurzusán készült óriásbábokközreműködésével megtartandó előadásra. Augusztusban lehetne egy olyan esti programot szervezni gyermekek és felnőttek számára egyaránt a parkban, a közösségi téren és a Tornácos Udvarházban, mely újszerűségével felhívná a figyelmet sok, még szunnyadó lehetőségre, melyek Budakeszin találhatóak.

Dr. Tóth Gábor: Elsősorban édesapja, A. Tóth Sándor életművéről szólt a Kedd 9 résztvevőinek. A. Tóth Sándor 1929-1931 között a világhírű párizsi avantgard bábszínház, az Arc-en-Ciel bábművésze, de mindenekelőtt a bábok tervezője és készítője volt. Hazatérése után bábművészete a népművészet és a népmesék felé fordult. A cserkész bábjátszást is ő teremtette meg Magyarországon.

(A Kedd 9 beszélgetése során szóba került az is, hogy A. Tóth Sándor, mintegy 50 db. fa faragású bábjaiból 3 sorozat másolat készült. Esetleg jó lenne ezekből egy állandó kiállítást létrehozni Budakeszin. Persze, ehhez egy olyan helységet kellene kialakítani, mely megfelel egy állandó kiállítás feltételeinek. Szerk.)

Horváth Jenő: A 12. ker. vezetése - melynek szándéka a túlzsúfolt normafai turizmus szétterítése, a mindössze 2.5 km távolságban lévő Budakeszi irányába – érdeklődést mutat egy budakeszi multifunkcionális kulturális tér, különösen a Bábcentrum iránt. Egyúttal felajánlották azt is, hogy amennyiben olyan programok valósulnának meg Budakeszin a jövőben, melyek a normafai turisták számára is vonzóak lehetnek, úgy azokat a 12. kerületi médiában és a Normafánál is meghirdetnék.

A beszélgetés végén a résztvevők megállapodtak abban, hogy megvizsgálják a lehetőségét annak, hogy az augusztusi Családi Nap előestéjén van-e esélye Székely Andrea fentekben már említett javaslatának a megvalósítására.

Az azóta eltelt időben felgyorsultak az események. Az önkormányzat támogatásáról biztosította Székely Andrea elképzelését az ESTI ÓRÁKBAN megtartandó „ÓRIÁSBÁB VARÁZS”, és sok mást is magába foglaló programfolyam megszervezéséhez, melyhez az anyagi feltételeket is megteremtette. Így augusztus 18-én este az önkormányzat és sok lelkes civil összefogásával egy merőben újszerű kulturális rendezvény helyszíne lesz Budakeszi, melyről bővebben néhány nap múlva fog tájékoztatni az amikisvarosunk.hu

Addig is kóstolgassák a budakesziek az alábbi plakátról az „ÓRIÁSBÁB VARÁZS” helyszíneit és a sokszínű esti program részleteit, a főszerepben az 5 világító, tengeri élőlénnyel, akivel egy kalandtúra részesei lehetünk majd.

Fotóforrás: 

Torti Szofi

'Sigmond Bertalan

http://www.balassiintezet.hu/hu/balassigaleria/kiallitasok/890-lelekpill...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megosztás/Mentés Megosztás

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Jelölje be az alábbi jelölőnégyzetet. Ez az automatizált spamek kiszűrésére szolgál.