Két és fél kilométerre Budakeszitől! A Normafa elnevezésének krónikája: Mátyás király bükkfája, Schodelné Klein Rozália, Bellini, Norma című operájának nagyáriája és egy márványtábla

A Normafa mindössze két és fél km-es, kényelmes séta Budakesziről, a makkosi rétről, vagy éppen a Kossuth utca végéről elindulva. Budakeszi, a mi kisvárosunk is egy kicsit magáénak érezheti a közeli, rendkívül népszerű, milliós látogatottságú, felújítás alatt álló kirándulóhelyet. Vajon mi, budakesziek, hányan ismerjük a Normafát, a Normafa adta turisztikai lehetőségeket, melyek Budakeszi fejlődését, jövőképét, város stratégiáját is meghatározhatnák az elkövetkező évtizedekben? 

Publikációnk főképén az egykori híres névadó bükkfa (normafa) emlékét őrző emléktábla látható. Az itt olvasott ismertető szerint ezen a helyen énekelte el 1840-ben, az egykori Nemzeti Színház ünnepelt énekesnője, Schodelné Klein Rozália, Bellini ,"Norma" című operájának nagyáriáját.
 
Cikkünk alatt 3 képet láthat az olvasó. Az egyik,  Kelety Gusztáv (1834-1902) grafikája, a még viruló fáról a XIX. században. A másik két felvétel a XX. század elején készült. A fekete-fehér fotón már látszik. hogy kerítéssel védik a halódó fát.
 
És ha már szó esett Bellini, Normafájának nagyáriájáról, akkor most meghallgathatják a legnagyobb szoprán énekesnő, Maria Callas előadásában ama híres nagyáriát is, egy 1957-es felvételen. https://www.youtube.com/watch?v=TYl8GRJGnBY
 
 
Képforrások: Wikimédia Commons
                     fortepan.h
                     egykor.hu
                    Wikipédia
 

 

 

 

 

 

Megosztás/Mentés Megosztás

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Jelölje be az alábbi jelölőnégyzetet. Ez az automatizált spamek kiszűrésére szolgál.