Megölelted-e ma már a gyermekedet?

A tudatalattinkban elraktározott gondolatoknak, a ki nem mondott szavaknak, negatív érzelmeknek káros hatásai vannak. Szinte mérgezzük magunkat, úgy hogy nem is tudunk róla. A kutatások alapján sok betegségnek (asztmának, ekcémának, magas vérnyomásnak és még egy egyszerű náthának is) bizonyítottan lelki háttere van. Ezzel én is egyetértek, tapasztaltam ennek valóságát, sőt előfordult, hogy magamon is észrevettem.  
 
Akinek gyermeke van, tudja nem könnyű a mai világban szülőnek lenni. Sok negatív hatás éri gyermekeinket, amit nem tudunk mindig elhárítani. A szülők többsége reggel elmegy dolgozni és csak délután látja viszont gyermekét. Sajnos nem tudjuk a kezüket fogni egésznap, néha bizony el is kell tudni engedni. Ami nem biztos, hogy rossz, mert előbb-utóbb kirepülnek a családi fészekből. De addig is tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy egy harmonikus, szeretetteljes családban éljenek.  Gondolok itt a közös családi programokra, beszélgetésekre, esti mesékre és természetesen a testi érintésre, ölelésre. 
 
Az Édesanyák a világ minden pontján ösztönösen érzik és tudják, hogy a babáknak, még a nagyobb gyermekeknek is szükségük van az ölelésre, a ringatásra, az érintésre (kamaszoknak is). Egyre többet hallunk a babamasszázsról, masszázsról. A masszázs olyan kommunikáció, amely szavak nélkül is képes érzelmeket, nyugalmat, szeretetet közvetíteni. 
 
Lényegesnek tartom megemlíteni, hogy az anya lelkiállapota nagyon fontos  a gyermek 9 éves koráig lelki fejlődése szempontjából. Minden egyes érintésnek és simogatásnak gyógyító ereje van. Számos kísérlet, megfigyelés és kutatás bizonyítja a masszázs csodálatos hatását, eredményeit. Nemcsak érzelmileg, hanem fizikailag is befolyásolják a gyermek fejlődését.  
 
Azok a gyerekek, akiket nem érintettek, simogattak valamilyen okból, azoknak nem lesz önbizalmuk, testtudatuk. A testtudat azt a viszonyulást jelenti, amit a saját testünkről tudunk, képzelünk-gondolunk és érzünk. Az érintés egész életünk során rendkívüli fontossággal bír, végigkíséri emberi kapcsolatainkat. Az agresszió hátterében a félelem és az önbizalom hiány áll. A szeretetteljes simogatásnak, ölelésnek, babusgatásnak örömteli élménye a korai életszakaszban kitörölhetetlenül belénk ivódik. Egész életünkre meghatározza a saját testünkhöz fűződő kapcsolatunkat. A masszázs hatására testünk-lelkünk pihen és áthangolódik.
 
Tudatosul bennünk, hogy: szeretnek, elfogadnak és fontos vagyok!  
 
A szervezet endorfint, azaz boldogság hormont kezd el termelni. Jó közérzet alakul ki, legyengült immunrendszer esetén bekapcsolnak az öngyógyító folyamatok.  Hatására az összes belső blokk, szorongás oldódik. Az élet energia ismét elkezd áramlani. Az egészség megőrzés egyik alapja a masszázs. Pozitív hatása még, hogy élénkíti a bőrt, a vérkeringést, a nyirokkeringést, javítja az emésztést. Segít a feszültség levezetésében, a fájdalmas emlékek elengedésében. A masszázs során abban a meghitt hangulatban megtanuljuk egymás elfogadását, tiszteletét, érezzük a bizalmat. Ezeket az értékeket a gyermek magával viszi a felnőtt életébe!
 
Gyermekét megmasszírozni minden szülő képes. Nem szükséges tanfolyamot végezni elég, ha az intuíciónkra hallgatunk. Este fürdés legyünk együtt gyermekünkkel és beszélgessünk. Oldjuk a napfolyamán kialakult testi és lelki görcsöket. Gyújtsunk meg egy mécsest, hallgassunk nyugtató zenét. Ha fokozni szeretnénk, a pillanat varázsát párologtassunk 1-2 csepp illóolajat-mandarint vagy levendulát. 
 
Célszerű és biztonságos, ha gyermekeknek való masszázsolajat használunk, de tökéletesen megfelel egy zsírosabb testápoló is. A masszírozásnál fontos, hogy mindig lefelé simítunk, mert ezzel a mozdulattal csendesítünk, nyugtatunk.  A gyerekek ilyenkor megnyílnak, beszélgetnek. Szükségük van erre a bensőséges, meghitt pillanatra, hogy a napközben történt eseményeket könnyebben feldolgozzák, befogadják. A masszázs tökéletes lehetőség arra, hogy mélyebb kapcsolatot alakítsunk ki az érintés és az ölelés által gyermekeinkkel. 
 
 "Anya csak Nő lehet. Ez az ő kiváltsága. Az ő hivatása. A legszebb és legnehezebb. A legnehezebb, hiszen olyan hivatás, amely sosem ad szabadságot, soha nem enged pihenőt, állandó figyelmet, szeretetet, odaadást kér, vár, követel. Ám mégis szép. Mert csak ő ismeri a titkot. Az anyai szív titkát. Hogy miként válik egy új élet önálló emberré."  Csitáry- Hock Tamás
 
Fotó: A MI kisvárosunk
 

 

Megosztás/Mentés Megosztás