Vica mama konyhája. Hagymás-sonkás batyu

Bizonyára mindenütt marad Húsvét után egy kis, már száradásnak indult sonka, egy darabka sajt, néhány tojás,  s egy kis hagyma. Nálam maradt, s mivel sem időm, sem kedvem nem volt boltba menni, elhatároztam, hogy e maradékből és egyéb otthoni készletből csinálok vacsorát népes és mindig éhes családomnak..Először sonkás tésztára gondoltam, de tésztát nem találtam sehol, és rizs sem volt, kenyér se, s még krumpliból is csak két szem árválkodott a kosárban.

Viszont volt sima  és graham búzaliszt, vaj, tojás, élesztőpor,  a maradék kb. 20 dkg sonka azaz pontosabban tarjadarab, egy kis darab (lemértem 68 gramm) füstölt sajt, fél pohár tejföl és 4 féle hagyma:  fél   póréhagyma, két szál újhagyma, egy lilahagyma, néhány levél medvehagyma. Szerencsére nálunk mindenki szereti a hagymát, a kelt tésztát, így gyorsan jött az ötlet dagasztok tésztát s azt megtöltöm a hagymás-sonkás-tejfölös keverékkel.

Az alábbi alapanyagokat használtam, melyből 24 batyu készült, amivel jóllakott a család, sőt még reggelire s a gyerekeknek uzsonnára is maradt! Kíváncsi voltam ez kb. mennyibe kerül ha máskor csinálom, mert óriási sikere volt.

Hozzávalók (tészta)

Mennyiség 

Ár (a legközelebbi boltban)

Finom liszt

25 dkg

35 Ft.

Graham búza liszt

25 dkg

60 Ft.

Élesztőpor

1 zacskó (7g)

85 Ft.

Vaj

5 dkg

110 Ft

Tojás

2 db

110 Ft

Víz, só, cukor

3dl, 1tk, 1tk

  20 Ft.

Hozzávalók (töltelék)

 

 

Tarja, sonka, 

20 dkg

300 Ft.

Füstölt sajt

10 dkg

180 Ft

Tojás

2 db

110 Ft

Póréhagyma

Fél db

70 Ft.

Lilahagyma

1 db 

40 Ft

Új hagyma

2 szál

50 Ft

Medvehagyma

5 levél 

Saját forrás  talán 20 Ft

Tejföl 

10-20 dkg

100 Ft

Összesen:

 

1290  Ft

Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrom (5-10 perc) (a tésztába raktam még egy kis medvehagyma port is, persze egy csak egy kis extra) majd félrerakom 1,5 óra  míg megkel.

Töltelék: hagymákat apróra vágom  fakanálnyi zsíron-olajon megfuttatom, majd beleteszem a kockára vágott tarját/sonkát és 1 percig összesütöm. Leveszem a tűzről, belekeverem a tejfölt (jól lágyítja az erős hagymaízt) majd belekeverem a két tojást  és a reszelt sajtot, izlés szerint sózom, de vigyázzunk mert a tarja sós a sajt is, nehogy túlsózzuk!  A töltelék  gyorsan megvan, persze attól függ ki milyen gyorsan aprít és reszel, én 10 percen belül megvoltam. Mikor megkelt a tészta kinyújtottam, kocka alakú lapocskákra vágtam amire  púpos evőkanálnyi tölteléket raktam s a tészta sarkait behajtva-ráhajtva a töltelékre, elkészült a batyu. Mire mind a 24 kész lett kb. 15 perc telt el. Kis olajjal megkentem a tetejét és előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt 180 C-on  készre sütöttem.

Fontos megjegyeznem, a hosszú kelési és sütési idő miatt érdemes korán nekilátni, mert mire vacsora lesz belőle az kb. 2,5 óra, de megéri, mert  finom, laktató, egészséges és igen kiadós!

Rovat: 
Megosztás/Mentés Megosztás